Af Af Gisli Palsson
Udkommer 24. marts

Papirbog:
ISBN: 9788799954100
Sideantal: 250
PRIS: 250 kr. + 50 kr. i forsendelse

E-bog (epub):
ISBN: 9788799954117
PRIS: 150 kr.

Om bogen
Historien om Hans Jonathan er den forunderlige fortælling om en ung mand fra den caribiske ø St. Croix, der i 1784 fødes ind i slaveri og blot 43 år senere ender sine dage i Island, som en fri mand.

Hans korte liv er omdrejningspunktet for en fortælling om dansk imperialisme, om handlen med slavegjorte arbejdere, om det danske retssystems syn på ejendomsret og slavegjorte personer samt om nordatlantiske raceforhold i det 19. århundrede.

Som barn blev Hans Jonathan sejlet fra St. Croix til København, hvor han voksede op hos familien Schimmelmann i Amaliegade 23. I 1801, i en alder af bare 17 år, fulgte han den danske konges opfordring og lod sig hverve til flåden for at forsvare kongen og det styre, der profiterede på slavegørelsen af både ham selv og hans mor. Hans indsats i Slaget på Reden var heroisk, og efterfølgende slog han sig ned i København i overbevisningen om, at han nu var en fri mand. Men han tog fejl.

Henrietta Schimmelmann anlagde et civilt søgsmål mod Hans Jonathan og gjorde krav på ejerskabet over ham – og hun vandt. Det lykkedes dog Hans Jonathan at flygte, inden hun kunne sende ham tilbage til St. Croix, og derved forsvandt han også ud af Danmarks historien. Indtil ca. 200 år senere.

Som var det en historisk detektivroman lykkes det Gisli Palsson at væve denne fortællings mange og detaljerige tråde sammen til en multifacetteret historie om ét menneskes eksistens, der samtidig formår at skabe kraftig genlyd i nutidens globaliserede virkelighed.

”Hans Jonathan, Manden som stjal sig selv er både fængslende og gribende. På engageret og betænksom vis samler Palsson trådene i fortællingen om Hans Jonathan … Palsson giver læseren stof til eftertanke med sine overvejelser om race og slaveri – både før og nu … Palsson giver os ingen lette svar. En smukt skrevet og tilgængelig bog.”
Terri L. Snyder, California State University, Fullerton, US