Af Myriam J. A. Chancy

LÆS ET KAPITEL ⯈

Info:
ISBN: 9788799954155
Softcover
Sideantal: 384
Pris: 300 kr. + forsendelse
 

 
Om bogen

”Mit hus siger til mig: ’Forlad mig ikke, for jeg rummer din fortid.’ Og vejen siger til mig: ’Følg mig, for jeg er din fremtid.’ Og jeg siger til både huset og vejen: ’Jeg har hverken fortid eller fremtid. Hvis jeg bliver her, rummer min bliven en afsked; og hvis jeg går, rummer min afsked en bliven. Kun kærlighed og død kan ændre alt.’”
– Khalil Gibran

Englenes ensomhed er en nuanceret, intens, og fascinerende fortælling om Haiti, hvis etniske og kulturelle kompleksitet trækker tråde langt tilbage i historien og samtidig placerer landet centralt i en nutidig global kontekst.

Ved hjælp af forskellige fortællestemmer optrævler Myriam J. A. Chancy en labyrintisk familietragedie, der udspiller sig over to generationer, to kontinenter og to århundreder, og samtidig spejler Haitis blodige historie.

I forvisning om sin snarlige død begynder Ruth at overveje, hvad hun egentlig har opnået i sit jordiske liv. Et brækket håndled og beskeden om at tante Ruth er død, sender Catherine fra Paris og en karriere som solopianist tilbage til Haiti og sin egen spiritualitet. Catherines mor, Rose, flygtede fra et brændende Haiti under Duvalier-regimet til Canada, men kunne det kolde nord sætte hende fri på en måde, som hendes hjemland ikke formåede? Romuslus, en af Ruths tidligere elever og senere en anerkendt konpa-sager, drukner sine sorger i alkohol og kunstige stimulanser, der ender med at sende ham i fængsel tilbage i Haiti. Han vælter ud af murbrokkerne under det blodige kup i 2004 og starter dermed omvejen mod sin forløsning.

Englenes ensomhed undersøger den globale sammenhængskraft og en spirituel samhørighed, der er menneskelig snarere end guddommelig.

“Blå mærker, hudafskrabninger, mørke pletter af sammenpresset støv på hendes hvide natkjole. Der er ingen steder at gemme sig. Ikke længere. Byen står i flammer. Rose står midt i flammerne. I ly af nattens mørke finder de hende i køkkenet. De ankommer i deres nattøj, og lader som de er hjemme. Stirrer på hende. Altopslugende. Der er øjeblikke, hvor hun ville ønske, at hun kunne kravle ud af hudens hylster, når de ubudne gæster efterlader sandkorn, som skurrer mellem nerveenderne og huden.”

Handlingen udspiller sig i et Haiti i flammer, både i kølvandet på det blodige coup d’état i 2004 og under det brutale Duvalier-regime, men fortællingen tager dig også med til arbejderklassemiljøet i den fransktalende del af Canada, ekspatmiljøet i Paris og hungersnøden i Irland i 1847.

”Bogens blodige og saftige prosa efterlader læseren beruset og forslået.” – The Caribbean Review of Books

Vinder af The Gyanan Prize for Best Fiction, Caribbean Award 2010 og shortlisted til OCM Bocas Prize (Trinidad) 2011.